Kintsugi, wat eraan vooraf ging

person Posted By: Marc De Moor list In: Kintsugi On: comment Comment: 0 favorite Hit: 231

Het verhaal gaat dat de 15de eeuwse Japanse shogun Ashikaga Yoshimasa, Chinese ambachtslieden de opdracht had gegeven om zijn gebroken aardewerk te laten herstellen. Echter men gebruikte hier hun standaard herstelmethode voor, nietjes over de basten te plaatsen.

Het verhaal gaat dat de 15de eeuwse Japanse shogun Ashikaga Yoshimasa, Chinese ambachtslieden de opdracht had gegeven om zijn gebroken aardewerk te laten herstellen. Echter men gebruikte hier hun standaard herstelmethode voor, nietjes over de basten te plaatsen. Dit zag er niet uit en was ook niet waterdicht. Dus gaf hij aan zijn eigen Japanse ambachtsleden de opdracht om een oplossing aan te reiken. Deze werd gevonden in Kintsukuroi, een gouden reparatie. het herstellen met goud of zilverkleurige lak, die de imperfecties juist accentueert en niet maskeert. Hierdoor wordt het gebroken stuk, waardevoller dan voorheen. Sinds dat moment meent men in de Japanse schoonheidsleer, dat sporen van beschadiging en reparatie bij zullen dragen aan de pracht van het object. Deze wijsheid past men vandaag nog toe en niet enkel om porselein mee te herstellen. Maar ook en in het bijzonder de Wabi Sabi filosofie, die in grote matte heeft bijgedragen tot de waardering van Kintsugi bij het herstellen van een beschadigde ziel.

Intussen bestaat de originele techniek van Kintsugi nog steeds. Maar zijn er ook tal van innovaties en alternatieve gevonden. De goedkoopste zijn deze met lijm. In de natte lijm stooit men wat kleurpoeder. De meest gesofistikeerde variante is deze met lak en goudpoeder.

Related by Tags

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password