een kopje koffie 's morgens kan zo smaken

person Posted By: Marc De Moor list In: Kintsugi On: comment Comment: 0 favorite Hit: 339

één kopje koffie, snel snel en dan gebeurt het... 

Het is ochtend en de wekker loopt af. Je springt uit bed en gaat direct in de douche. Hup hup want je moet naar het werk. Snel nog een kopje koffie. Je zet de tas wat onhandig neer en dan gebeurt het. Je lievelingskopje breekt in meerdere stukken. Je krijgt het niet over je hart om de scherven al weg te gooien en parkeert ze voorlopig in de gootsteen. Nu eerst naar het werk. Op het werk aangekomen overdenk je de schade bij een tweede bakje koffie. Een collega stapt naar je toe en vraagt hoe het met je gaat vandaag. Als de dag verder verloopt zoals hij gestart was dan beloofd het niet veel goeds geef je als repliek. En je vertelt hoe het gesteld is met je beste  koffiekopje en dat je er zo aan gehecht aan was geweest. Met een glimlach antwoordt je collega, dat je het beste eens kintsugi zou moeten opzoeken. In de loop van de dag al eens snel kintsugi en kintsugiroi gegoogeld. Wat een ontdekking! Dit dient vanavond nog eens wat grondige onderzocht te worden...

Kintsugi of kintsugiroi, een 15de eeuwse techniek om gebroken porselein mooier te herstellen dan het was. 

‘s avonds na het eten de Mac op de schoot en kintsugi nog wat verder onderzocht. Je kan heel veel vinden, zowel over hoe het ontstaan is en welke andere toepassingen hier van bestaan. Ook op youtube tonen tal van video’s hoe je te werk moet gaan en wat de eindeloze mogelijkheden zijn met deze techniek. 

Zo stootte ik op de website van kintsugi porcelain repair. Een toffe en duidelijke site waar je handige kits kan bestellen met veel praktisch advies. Ook hebben ze leuke video’s met handige tips en geven ze workshops waar je de techniek kan aanleren. 

Laat me de stap maar eens wagen. Ik bestel hun starterkit als test en probeer hiermee m’n geliefkoosde kopje mee te herstellen. 

Twee dagen later ontvang ik al het setje en ben ik benieuwd of ik een even mooi resultaat zal verkrijgen als wat ik op de site van kintsugi porcelain repair had gezien. 

Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.

Samen met men vriendin maken we de voorbereidingen en zorgen we voor wat extra beschadigde borden, die ik nog had liggen. 

We volgen de instructies nauwgezet op en overlopen stap voor stap de opgegeven werkwijze. Het verloopt echt vlot en al snel krijgt m’n kopje een bijzondere look. Eigenlijk gaat het veel eenvoudiger dan ik had gedacht. Dus snel nog op zoek naar enkel andere porselein items die we zo kunnen herstellen. 

Wat heerlijk om samen leuke herinneringen op te halen, bij het herstellen van het gebroken porselein. Op het einde van de middag hebben we alles mooi afgewerkt en bewonderen we samen het verkregen resultaat. Absoluut veel mooier dan ik had gedacht. Het is echt een meerwaarde voor mijn kopje. Verder lezen we op de instructies dat het enkele dagen moet drogen om voedsel veilig te zijn alsook vaatwasmachine bestendig.  Dus half in de week is m’n lievelingskopje al weer full in gebruik. 

Na dit alles lijkt me het een bijzonder leuk en origineel cadeau om aan m’n oma te geven. Op de website van kintsugi porcelain repair zag ik immers dat men ook setjes aanbiedt die geschikt zijn voor 4 personen. Hiermee kan ze samen met de kleinkinderen een namiddagje kintsugi praktiseren. 

Samen met nog twee andere vriendinnen hebben we ons intussen ingeschreven voor een workshop. Het kan een unieke ervaring zijn, om nog verdere ideeën op te doen. En wellicht ook enkele kneepjes en trucjes bij te leren. De workshop is al binnen 2 weken en gaat door op een leuke locatie in de buurt van Antwerpen. Na de introductie gaan we met zo’n twaalf deelnemers meteen aan de slag. We mochten zelf onze gebroken voorwerpen meebrengen zodat we deze tijdens de sessie zelf  konden herstellen. Aangezien al m’n porselein al hersteld was, heb ik wat beschadigde wijnglazen meegenomen. In de hoop ook hier met de kintsugi porcelain wat moois van te kunnen maken. De lesgeven stelde me meteen gerust. Glas is zeker een optie en geeft prachtige  mogelijkheden. 

Dankzij de unieke bio-based samenstelling kan de kintsugi porcelain repair kit ook toegepast worden op glas en hout en is deze foodsafe en dishwasher bestendig. Net wat ik nodig had. 

Gedurende de twee uur durende sessie werden we geïnformeerd naar de talloze ideeën en mogelijkheden. Ook bracht het alle deelnemers in een soort van ongekende vreugde trance. Er gebeurde iets buitengewoons bij het zelf herstellen van hun beschadigde items. En laat dit nu net kintsugiroi zijn, het zichtbaar herstellen van beschadigen niet enkel aan porselein . 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password